Komen Abu Aqif: Senang cerita subsidi ni bantuan yang diberikan untuk mengurangkan harga sesuatu barang atau servis. Subsidi seperti ini dinikmati oleh semua orang termasuk orang kaya. Ikut logik orang kaya tidak memerlukan bantuan. Malah ada hadith yang menyatakan:

"Barangsiapa yg meminta harta manusia untuk membanyakkan hartanya (meminta tanpa keperluan) maka dia sebenarnya meminta bara api (neraka) maka ikut sukalah dia nak banyak atau sedikit" [HR Muslim]

Tujuan kerajaan memberikan subsidi adalah baik, namun subsidi ini kurang praktikal malah tidak keterlaluan jika saya katakan ianya agak membazir. Orang kaya tidak memerlukan bantuan atau subsidi. Malah orang kayalah yang patut menghulurkan bantuan dan subsidi kepada orang yang memerlukan.

Jadi, tujuan kerajaan menarik subsidi dan menggantikannya dengan cara lain seperti BR1M atau sebagainya adalah tepat kerana ianya dirasai oleh golongan sasaran. Dr Maza tidak perlukan subsidi. Keretanya sudah besar. Rumah pun besar. Ada dewan besar untuk kuliah. Segalanya besar. Betul tak?Travelog Hijrah 1435H - Wasatiyah Tonggak Kesatuan Ummah
Penceramah: Dr Fathul Bari Mat Jahya
Tarikh: 16.11.2013
Lokasi: Dewan Hj Johar, Kg. Delek

Anjuran UMNO Bahagian Kapar

Video Penuh: 15.11.2013 @ustazfathulbari Travelog Hijrah 1435H
http://abuaqifstudio.blogspot.com/2013/11/16112013-ustazfathulbari-travelog.html

@ustazfathulbari Salah Faham Maksud 1 Malaysia Dan Sama Rata
http://abuaqifstudio.blogspot.com/2013/11/ustazfathulbari-salah-faham-maksud-1.html

@ustazfathulbari Subsidi Tiada Dalam Islam
http://abuaqifstudio.blogspot.com/2013/11/ustazfathulbari-subsidi-tiada-dalam.html

@ustazfathulbari Pertahan Harga Barang Ketentuan Allah
http://abuaqifstudio.blogspot.com/2013/11/ustazfathulbari-pertahan-harga-barang.html

@ustazfathulbari Pergiat Benteras #Syiah
http://abuaqifstudio.blogspot.com/2013/11/ustazfathulbari-pihak-berkuasa-mesti.htmlKepada sesiapa yang ingin mendapat update sekaligus ingin share update terbaru dari blog Abu Aqif Studio ke wall masing², boleh klik di sini:

- Klik "Syndication" di sebelah kiri
- Klik "Grant Permissions"
- Klik "Add Facebook Target" dan klik "Add"

* selepas proses ini, setiap update video terbaru akan terus share di wall anda secara automatic. InsyaAllah.

Anda bebas untuk share dan download. Tidak perlu keizinan untuk mengambil video dari Channel Abu Aqif Studio. Namun video yang diambil dari Abu Aqif Studio mohon diberi sedikit kredit dengan link-kan semula kepada video yang asal. Jazakallahukhair.. Semoga bermanfaat..
 
Abu Aqif Studio © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger

Top