Komen Abu Aqif: Maklumlah. Bila saudara mara sudah berkumpul, semua main redah je bersalam. Antara alasan popular, "dia dah hulur, terpaksa la salam". Peluang ini biasanya suka diambil orang lelaki. Atau mungkin mereka sudah terbiasa dengan amalan bersalam sesama lelaki dan perempuan.

Mungkin kita boleh tukar amalan sebegini. No more salam-salaman sesama lelaki dan perempuan yang bukan mahram. Kerana Nabi sudah memberi amaran. Sabda Nabi SAW,

لأَنْ يُطْعَنَ فِي رَأْسِ رَجُلٍ بِمِخْيَطٍ مِنْ حَدِيدٍ خَيْرٌ لَهُ مِنْ أَنْ يَمَسَّ امْرَأَةً لا تَحِلُّ لَهُ

“Ditusuknya kepala seseorang dengan pasak dari besi, sungguh lebih baik baginya daripada menyentuh wanita yang bukan mahramnya.” (riwayat Thabrani dalam Mu’jam Al Kabir 20: 211. Syaikh Al Albani mengatakan bahwa hadis ini shahih)

Amaran ini sangat keras. Lebih baik ditusukkan besi ke kepala dari bersalam lelaki dan perempuan. Berani ke tusuk besi kat kepala?

Bacaan lanjut, boloeh rujuk di sini.



Atau bagi sesiapa yang ingin mengetahui siapa mahram mereka secara lengkap, boleh rujuk di sini. Semoga bermanfaat.



Kepada sesiapa yang ingin mendapat update sekaligus ingin share update terbaru dari blog Abu Aqif Studio ke wall masing², boleh klik di sini:

- Klik "Syndication" di sebelah kiri
- Klik "Grant Permissions"
- Klik "Add Facebook Target" dan klik "Add"

* selepas proses ini, setiap update video terbaru akan terus share di wall anda secara automatic. InsyaAllah.

Anda bebas untuk share dan download. Tidak perlu keizinan untuk mengambil video dari Channel Abu Aqif Studio. Namun video yang diambil dari Abu Aqif Studio mohon diberi sedikit kredit dengan link-kan semula kepada video yang asal. Jazakallahukhair.. Semoga bermanfaat..


3 comments:

  1. NAJIB SALAM BLE PLAK..

    ReplyDelete

 
Abu Aqif Studio © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger

Top