Dipetik dari : Al-Islah Perlis

Sumber memaklumkan kepada Al-Arabiyah.net bahawa isu perpindahan makam Nabi ﷺ hanyalah kajian individu semata-mata dan bukannya keputusan kerajaan.

Tambah sumber itu, kajian berkenaan juga pernah disiarkan dalam Majalah Akademik Masjidil Haram dan Masjid Nabawi.

Sumber itu juga menegaskan perkara berkenaan sudah pun dimuktamadkan dua tahun lalu semasa bermulanya projek pembesaran masjid. Jawatankuasa Ulama Arab Saudi memutuskan pembesaran hanya boleh dilakukan di bahagian utara masjid dan bahagian tingkat atas sebagaimana di Masjidil Haram Mekah, tanpa sebarang perubahan pada bahagian makam. Itulah keputusan yang dimuktamadkan.

Kekeliruan timbul selepas laporan The Independent dan Daily Mail yang menyebut terdapat usaha untuk memindahkan makam Nabi Muhammad ﷺ.

Sumber: Pena Minang

'Kerajaan Arab Saudi Mahu Memindahkan Kubur Nabi'.
'Arab Saudi mahu musnahkan kubur Nabi'

Ini antara tajuk-tajuk yang selalu bermain di media massa terutama sekali media masa maya. Ketika menerima berita semacam ini, penulis mula tertanya-tanya. Apakah benar perkara ini akan berlaku? Jika ya, dari mana sumber maklumat yang mereka perolehi? Siapa penulisnya?

Persoalan ini menyebabkan penulis membuat sedikit penyelidikan. Dan hasilnya mendapati, tulisan-tulisan seperti ini kebanyakkannya ditulis oleh Dr. Irfan Al-Alawi yang mendakwa dirinya sebagai seorang pengarah di Islamic Heritage Research Foundation (Yayasan Penyelidikan Warisan Islam).

Setiap tahun, Dr. Irfan Al-Alawi menulis perkara yang sama, dan disiarkan dalam laman web yang sama. Semacam ada agenda tertentu yang cuba mereka lakukan. Berikut merupakan senarai 'cerita-cerita' palsu yang dikarang oleh Dr. Irfan Al-Alawi.

2011 - http://t.co/c9fjNaSQKV

2012 - http://t.co/hcaWIbzZE8

2013 - http://t.co/Joad5uuCws

2014 - http://t.co/Kywt5DHL20

Malah dalam satu keterangan yang ditemui, penulis mendapati Dr. Irfan Al-Alawi ini bertugas sebagai seorang pengarah antarabangsa di Pusat Pluralisme Islam selain menjadi tenaga pengajar Universiti di London dan California selain menjadi felo penyelidik di Universiti Leiden, Belanda.

Jadi persoalan yang timbul disini, bolehkah pengarah pusat pluralisme agama ini dipercayai dan diangkat ceritanya sebagai satu 'fakta'?

Dan kami cuba mencari fakta menerusi laman-laman web dari Arab Saudi mendapati tidak ada sebarang cadangan sepertimana yang didakwa oleh Dr. Irfan Al-Alawi. Fikir-fikirkanlah semula. Jangan disebabkan salah maklumat maka kita menabur fitnah.

Sumber: Pena MinangDan berikut adalah jawapan Syaikh ketika ditanya berkenaan Kerajaan Saudi mahu memindahkan makam Nabi salallahu alaihi wassalam...Kepada sesiapa yang ingin mendapat update sekaligus ingin share update terbaru dari blog Abu Aqif Studio ke wall masing², boleh klik di sini:

- Klik "Syndication" di sebelah kiri
- Klik "Grant Permissions"
- Klik "Add Facebook Target" dan klik "Add"

* selepas proses ini, setiap update video terbaru akan terus share di wall anda secara automatic. InsyaAllah.

Anda bebas untuk share dan download. Tidak perlu keizinan untuk mengambil video dari Channel Abu Aqif Studio. Namun video yang diambil dari Abu Aqif Studio mohon diberi sedikit kredit dengan link-kan semula kepada video yang asal. Jazakallahukhair.. Semoga bermanfaat..

2 comments:

 
Abu Aqif Studio © 2013. All Rights Reserved. Powered by Blogger

Top